15 Kasım 2013 Cuma

Grafik Tasarım

Görsel bir iletişim sanatıdır. Amacı da, bir mesaj kaygısı taşımak veya bir ürün yada hizmeti tanıtmaktır. Bu işlevi yerine getirmek için metinlerin ve görsellerin bir araya getirilerek algılanabilecek ve göze güzel gelecek şekilde organize edilmesidir. Bir çok çeşitli ortamda uygulama alanları vardır bunlar; baskı, ekran, hareketli film, animasyon gibi ortamlarda grafik tasarım hayat bulur.

 Grafik tasarım her yerdedir. Yolda giderken tabelalarda, marketten aldığınız bir üründe, televizyonda, ayakkabınızın kutusunda, markaların logolarında, en sevdiğiniz t-shirt’ün baskısında, film afişlerinde, albüm kapaklarında kısacası her yerde.

 Grafik tasarım’ın kullanıldığı çok sektör vardır. Sektörel bazlarda değişim göstermekte kendine has üsluplar kazanmakta ve kendi içinde moda akımı yaratıp bu moda akımına göre hareket etmektedir. Çevremizdeki her şeyden etkilenip hatta popüler kültürün etkilerini bile taşımaktadır.

 Grafik tasarım kelimesinin ortaya çıkışı 20. yüzyıla ve daha eskiye dayanmaktadır.

 Var oluşun konusu iletişim olduğu için hiç eskimez ve popülerliğini asla kaybetmez. İnsanlara bir mesaj vermenin, ürün tanıtmanın en güzel ve en akılda kalıcı şeklidir.

 Önceden metal levhalara açılan oyuklarla yapılan bu iş, teknolojinin gelişmesiyle kendini geliştirmiş daha kullanışlı ve daha yaygın hale gelmiştir. El çizimi iyi olan tasarımcılar bilgisayarın ve programların gelişimi ile bilgisayar çizimlerine geçmişler hatta çizim tabletleri ile olağan üstü işler ortaya çıkarmaktadırlar.

 Grafik tasarım uzmanlarının görevi elerlindeki bu sonsuz materyalleri kullanarak bir hedef doğrultusunda insanlarla iletişime geçmektir. Fakat bu sonsuz hayal gücü içinde bazı kısıtlamalar vardır ve her zamanda olacaktır. Çünkü işi yaptırtmak isteyen kişiler, tasarımcı değildirler işe kendi yorumlarını getirir ve tasarımcıyı kısıtlarlar. Ama nen sevindiricidir ki grafik tasarım uzmanın bir konudaki problemler için tek bir çözüm yolu değil bir çok çözüm yolu vardır.

 Tasarımcılar, kendini sürekli yenileyen bütün bu teknolojik yeniliklere ayak uyduran grafik tasarım mesleğini, iyi icra etmeleri için aynı bu meslek gibi kendilerini geliştirmeye açık olmaları ve teknolojik yenilikleri takip etmelidirler. Grafik tasarımcının beslendiğini yer kendi çevresi, web sayesinde bütün dünyadır. Sürekli izlemeli gözlem yapmalıdır ve de yorumlamalıdır. Bu grafik tasarımların insanlar için yapıldığını göz önünde bulundurursak insan psikolojisini, algıları, duyarlılıkları ve popüler kültürü öğrenmeli ve iyi analiz etmelidirler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder