15 Kasım 2013 Cuma

Web Tasarımı ve Önemi

 Web, html, web sayfası, web tasarımı, web sitesi… Günümüzde duyduğumuz elektronik dünyaya ait terimlerden sadece bir kaçı. Konuya çok sık duyduğumuz  bu terimleri biraz tanıyarak başlayalım.

 İngilizce kökenli olan ‘’web’’ ağ anlamına gelmekte ve günümüzde görüntü, ses, video gibi içerikleri yayınlayabildiğimiz servisler anlamına gelir. w.w.w. ise Worl Wide Web yani dünyayı saran ağ olarak açıklanabilir.

 Html; Hypertext Markup Language web sayfaları hazırlanırken kullanılan bir lisandır. Web sayfası html adı verilen bu dilin kullanılması ile hazırlanmış ve içerisinde yazı, video, görüntü vb olan ve tarayıcı ile görüntülenebilen dosyalara verilen addır. Web sayfalarının belli bir düzen ve biçimde bir araya getirilmesiyle web siteleri oluşur. Bu noktada web tasarımı devreye girer. Web sitelerinin kullanımının kolay ve erişilebilir olması web tasarımı sayesindedir.

 Profesyonel web tasarım yapılan işin amacına uygun ve kullanıcı odaklı olmalıdır. Güzel bir web tasarım her zaman iyi bir web sitesi anlamına gelmez. Şirket verimliliğini yükselten, kullanıcıya hitap eden, kullanıcının aradığı bilgiye kolay erişimini sağlayan, şirket giderini düşüren, menü, senkron, programlama alt yapısı, grafik vb açısından kullanıcıya hitap eden, gereksiz öğeler içermeyen, abartıdan uzak bir biçimde tasarlanmalıdır.

 Profesyonellikten uzak hazırlanmış web tasarımdan uzak durulmalıdır. Burada profesyonellikten uzaktan kasıt, hazır şablonlar üzerine oturtulmuş sıradan site tasarımlarıdır. Bunlardan uzak durarak kuruma ya da kişiye özgün web tasarımlar kullanılmalıdır.

 Web tasarımı yaptırmanın artıları ve önemlerinde bahsedecek olursak;
-          Firmalar web tasarımı yaptırarak aynı şehirde bulunduğu müşteri ile ayrı şehirde veya ülkede bulunduğu müşteriye yakınlığı eşit seviyeye gelecek, uzaklığın bir önemi kalmayacaktır.
-          Web sitesi yaptırmak firma için olumlu bir imaj oluşturacaktır.
-          Firmalar web sitesi yaptırarak ürün ve hizmetlerini, yenilik ve gelişmelerini müşterilerine bildirebilecek, kampanyalarını paylaşabileceklerdir.
-          Broşür, katalog vb basılı materyal şeklinde hazırlanan tanıtım araçlarından kurtularak web sitesi sayesinde tanıtım masraflarında ciddi bir maliyet düşümü yaşayacaklardır.
-          E-ticaret sitenizin 7/24 açık olması sebebiyle satış yapılan siteler gece gündüz para kazandırmaya devam edecektir.
-          E-ticaret sitesi ile satış rakamları yukarılara çekilecektir.
-          Web sitenizin arama motorlarında bulunabilir olması firmanızın popülaritesinin artması, firmanızın ve ürünlerinizin dünya pazarında önemli bir yer tutması ayrıca yeni müşteriler kazanılması anlamına gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder